Zachte dag gevolgd door sneeuw

Stilaan gaat het de goede kans op in de Alpen. De bergen kleuren steeds witter en de lage gebieden krijgen af en toe al een speldenprik met wat sneeuw. Veel skigebieden stellen hun opening nog wel even uit omdat de sneeuwhoeveelheden voorlopig nog te klein zijn. Ik ben er van overtuigd dat daar wel snel verandering in zal komen want de komende 10 dagen bereiken neerslagzones met regelmaat de Alpen. 


Een beetje sneeuw in Pralognan gisteren. @pralognan


Herfstlandschap in Nidwalden. @carolinevonb


Prachtig landschap bij Le Grand Bornand. @mongrandbo


Het prachtige Vars La Forêt Blanche tussen herfst en winter. @Varsfob

Zachte donderdag
Het zwakke warmtefront sleept tijdens de ochtend nog over de Alpen en zorgt vooral in het westen en het oosten nog voor enkele plaatsen buien. Deze zullen wel snel geëvacueerd worden en vervolgens schakelen we over op een droog weertype. Er komt snel meer ruimte voor de zon waardoor de dag vrij aangenaam zal verlopen. In de warme sector (de achterzijde van het warmtefront) klimt de nulgradengrens tot 2200 in het noorden en tot 2700 m in het zuidwesten. Vanavond verschijnen er vanaf het westen snel meer wolkenvelden en tegen 20-21u arriveert een nieuwe neerslagzone in de Franse Alpen. 

Vannacht en morgen sneeuw(buien)
Een koufront botst vanavond en vannacht op de Westelijke Alpen en breidt zich vervolgens via de noordkant naar het oosten uit. Het front bestaat uit buiige neerslag. Aan de zuidkant blijft het droger, met uitzondering van enkele overschietende buien. De sneeuwgrens ligt eerst rond 1800-2000 m, maar zakt tegen vrijdagochtend tot 1200 meter. Dat betekent dus sneeuw tot lage hoogte, met ongetwijfeld weer mooie webcambeelden. Morgen vallen er langs de noordkant nog de hele dag buien. De sneeuwgrens ligt daarbij aanhoudend rond 1200 m. In het westen komt er in de loop van de dag wel steeds meer ruimte voor de zon. Aan de zuidkant blijft het droog met veel zon dankzij een matige noord föhn. Cumulatief kan er in de bergen tot en met morgenochtend aan de noordkant gemiddeld 10 cm sneeuw vallen op 2000 m, in het noordwesten lokaal ook 20 cm. Aan de zuidkant is het centimeterwerk door overschietende buien, of blijft het droog. In de Dolomieten is de kans op wat meer neerslag een beetje groter (buien kunnen daar wat blijven plakken - +- 5 cm lijkt mogelijk).


Vanaf het westen trekt een koufront met sneeuwbuien vannacht en morgen over de Alpen. 

Droger weekend
Zoals gisteren al aangekondigd ziet het weekend er best OK uit in de Alpen. De bergen profiteren van een kleine hogedrukrug die zich vormt tussen een afsnoerend lagedrukgebied boven de Middellandse Zee en een lagedrukgebied bij IJsland. Als gevolg blijft het droog met zon en stapelwolken. Enkel langs de uiterste noordelijke rand is op zaterdag een lokale bui niet uitgesloten. Op de beide dagen van het weekend is het vrij koel met een nulgradengrens rond gemiddeld 1500-1800 m. 


Een kleine hogedrukrug zorgt voor een rustig weekend. @Wetterzentrale

Volgende week sneeuw-week!
De straalstroom richt zich vanaf zondagavond recht op de Alpen en dat betekent sneeuw, veel sneeuw! Op zondagavond/nacht op maandag zijn de westelijke en noordelijke Alpen aan de beurt. De sneeuwgrens zakt tot 1000 m en lager, jackpot dus, en er kan gemiddeld 10-20 cm sneeuw vallen. OK, dat is nog niet de grote dump waarop we hopen, maar het is nog maar het begin van de week ... Ook de Vogezen, Sauerland, het Zwarte Woud, kunnen voor de eerste keer wat sneeuw krijgen. 


Sneeuw voor het westen en noorden tijdens zondagnacht. @Wetteronline

Maandag overdag verloopt dan weer droger met ruimte voor de zon. Goed om de mooie webcambeelden uit de Westelijke Alpen uitgebreid te checken. Het is echt maar een korte adempauze want deel 2 van de sneeuwweek begint maandagavond al. Vanaf het westen uit gaat het dan op uitgebreide schaal sneeuwen, waarbij de sneeuwgrens schommelt rond 1400 m. Dinsdagoverdag zorgt een Genualaag dan voor neerslagvorming (orografische neerslag) langs de zuidkant. Ook hier schommelt de sneeuwgrens rond 1400 m en lager. Wie trekt er naar de Dolomieten deze winter? Laat het even weten in een reactie. Daar kan tot > 30 cm vallen. Tijdens de nacht op woensdag verlaat de sneeuw de Alpen via het oosten. Deze tweede episode is actiever met 20-30 cm aan de zuidkant (vooral centraal en oosten) en in het westen, en 10-20 cm elders langs de noordkant. Tellen jullie de hoeveelheden mee op?


Südstau op dinsdag. @Wetteronline

Woensdag is het weer tijd voor de west- en noordkant. De sneeuwgrens kan dan wel stijgen tot 1600 m. Donderdag en de dagen nadien liggen de Westelijke Alpen aanhoudend in de vuurlinie van neerslagzones. De Atlantische Oceaan oogt behoorlijk actief. En, met het instromen van koelere lucht zakt de sneeuwgrens donderdag/vrijdag wellicht weer tot 1200 m en lager. Uiteindelijk zal er volgende week op veel plaatsen een halve meter sneeuw vallen boven 1500-2000 m als de huidige weerkaarten uitkomen. Mooi zo, daar kunnen we op verder bouwen! Morgen is het de beurt aan Michael om te analyseren hoe en/of de weerkaarten veranderd zijn. Ik kijk nu al uit naar volgende week om de sneeuwbeelden te bekijken en kom vrijdag bij jullie terug. Ciao!


Veel sneeuw mogelijk de komende 8 dagen, vooral in het westen. @Wetteronline

Een fijne dag allemaal. Morgen is Michael er weer!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:

» iPhone
» Android

Reacties

Bas Appelman

Goed begin Lander!

Bas Appelman | 17-11-2022 - 07:44

Erica van H

Lekker zo'n bericht vol sneeuw kansen!
De voorpret komt er steeds meer zo.

Erica van H | 17-11-2022 - 07:45

Koen ⛷❄️ van de Pol

Heerlijk, we houden het nauwlettend in de gaten ⛷

Koen ⛷❄️ van de Pol | 17-11-2022 - 07:47

Michael Gerritsjans

We hebben een lange aanloop dit jaar.....wel spannend zo ; - )). Hopelijk kunnen we eind november / begin december een lang weekend skien in Ischgl of Sölden ofzo...

Michael Gerritsjans | 17-11-2022 - 07:55

Nicky Ski

Het kaartje ziet er fantastisch uit ! 😃🎉

Nicky Ski | 17-11-2022 - 08:18

martin libbrecht

Heerlijk het zo een weerbericht te lezen met een potje koffie.

martin libbrecht | 17-11-2022 - 08:36

Snow Scooter

Goed nieuws Lander! Dit weekend naar Kaprun en ziet er veelbelovend uit met deze verwachting!

Snow Scooter | 17-11-2022 - 08:57

Michael Gerritsjans

Updates / foto's plaatsen mag. Veel plezier daar!!

Michael Gerritsjans | 17-11-2022 - 09:51

Richard Boot

Op korte termijn zien de kaarten voor de Alpen er best goed uit maar op langer termijn .... zie de kou weer een beetje van de kaarten verdwijnen

Richard Boot | 17-11-2022 - 09:06

Ate N

Richard, het valt me op dat je de laatste weken vaak de negatieve kant aanhaalt. We zitten nog vroeg in het seizoen, een halve meter + komende week vraagt meer om een glas halfvol benadering dan een glas halfleeg m.i..

Geniet van alle sneeuw die komt en de rest zien we later wel (toch te ver weg)🌨👌😍🏔

Ate N | 17-11-2022 - 10:15

Richard Boot

Dat was totaal niet de bedoeling.

Richard Boot | 17-11-2022 - 10:44

Ate N

Moest ook verder niet echt als kritiek overkomen hoor Richard, denk alleen dat de verwachtingen de laatste weken (=vroeg in seizoen) niet altijd realistisch waren. Dan beleef je zelf meer lol in het genieten van wat er wel komt dan vooruit kijken naar (eventueel) daarna👍

Verder vind ik het juist super leuk dat iedereen zo enthousiast met alle verschillende kaarten en voorspellingen bezig is, zelf staat bij mij ook alle voorspellingen constant in refresh modus🤣

Ate N | 17-11-2022 - 11:11

Sjaak W

Juist Ate, genieten van wat er al zo vroeg komt👍👍

Sjaak W | 17-11-2022 - 20:51

J. R.

Toch maar even met de deur in huis vallen Lander :-) Welk gebied of gebieden maakt de beste kans om het weekend van 26 november open te gaan, liefst tot in het dal natuurlijk.
Val Thorens, Cervinia of mssch nog wel een ander?

J. R. | 17-11-2022 - 09:23

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Beide zullen open zijn denk ik :) Op basis van de huidige weerkaarten zou ik gaan voor Val Thorens. Daar kan gerust 1 meter sneeuw vallen tegen dat weekend.

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-11-2022 - 09:38

marc van de poel

Tip : Het skigebied Grimentz-Zinal zal vanaf het weekeinde van 26 november elk weekeinde open zijn.
Bij genoeg sneeuw, wel te verstaan.
Maar er ligt nu al redelijk wat sneeuw in dit mooie gebied, dus met de sneeuwval van de volgende week in 't vooruitzicht, lijkt dat wel goed te komen.

marc van de poel | 17-11-2022 - 13:14

J. R.

Bedankt Lander en Marc.
Maar enkel in het weekeinde open dus als ik goed begijp Marc?

J. R. | 17-11-2022 - 13:41

marc van de poel

Ja, enkel de weekeinden tot ergens in December, wanneer het ganse gebied de hele week opent. Ik denk de week voor Kerstmis.

marc van de poel | 18-11-2022 - 00:26

frans nijhuis

Goedemorgen allemaal voor de kerst naar Arabba en in maart nog een keer lander komt goed in de Dolomieten. Gr

frans nijhuis | 17-11-2022 - 09:53

PETER.  Altabadia.

Dat zijn de WEERBERICHTEN waar we op zaten te wachten Lander 👍 En laat de warmte nu maar lekker wegblijven want daar hebben we nu wel genoeg van gehad. Ook wel Leuk dat de Dolomieten flink wat sneeuw gaat krijgen want dat wordt onze bestemming voor de aankomende wintersport ⛷️ skivakantie.👉🌨🌨🏔⛷👍.

PETER. Altabadia. | 17-11-2022 - 09:54

Joeri Snowboard

Antwoord op je vraag ik het bericht:
Wij gaan deze winter, pas in februari naar de Dolomieten, canazei.

Maar we gaan aanstaande dinsdag nacht rijden naar Bozen, ligt super dicht bij de Dolomieten ben benieuwd en als ik je bericht zo lees komen we waarschijnlijk sneeuw tegen onderweg erheen. Zeker met de route over de fernpass

Joeri Snowboard | 17-11-2022 - 10:03

Marianne  Siusi

Joeri, er is een app met bijna alle Oostenrijkse wegen en bijbehorende camera’s. Kun je live zien of er sneeuw op de Fernpass ligt. Afinas heet de app.

Marianne Siusi | 17-11-2022 - 14:36

Marianne  Siusi

ASFINAG is de juiste naam☺️.

Marianne Siusi | 17-11-2022 - 14:37

Joeri Snowboard

Dank je Sushie

Joeri Snowboard | 17-11-2022 - 16:16

Joeri Snowboard

Siusi bedoel ik 😂😂

Joeri Snowboard | 17-11-2022 - 16:17

Marianne  Siusi

🤣

Marianne Siusi | 18-11-2022 - 00:29

Kjeld R

Super Lander!
Ik ga 7 januari naar Val Gardena (Dolomieten) dus dat moet goed komen!!

Kjeld R | 17-11-2022 - 10:13

ralph massaar

Dat is nog eens goed nieuws op deze natte druilerige herfstdag. Eind januari naar Tignes, als voorspellingen uitkomen valt daar tot ruim 50 cm Laat die ❄️ maar komen

ralph massaar | 17-11-2022 - 10:15

Ate N

Top weerbericht, mooi om te zien dat alle uithoeken van de alpen sneeuw krijgen! Daarnaast zelfs nog een restje voor Winterberg, zag toevallig nog een bericht van ze langskomen dat er op 13 nov 2016 al geskied werd na een vroege dump.

Ate N | 17-11-2022 - 10:18

Gerda Hensen

Van zo’n sneeuwbericht word je toch blij😀
En het mag voor de vaste lezers geen verrassing zijn, dat wij deze winter naar de Dolomieten gaan. In januari naar de Seiser Alm. De sneeuwkriebels in mijn buik hebben zich al gemeld😘

Gerda Hensen | 17-11-2022 - 10:27

Ate N

Wanneer ben je daar Gerda? Ik ga in januari ook nog naar de Seiser alm (3 dgn) en Alta Badia (5) + Oostenrijk (8).

Ate N | 17-11-2022 - 11:14

Gerda Hensen

Ate, wij komen op 14 januari aan en blijven er een week. We zitten heel luxe op de Seiser Alm zelf. Vanuit het hotel zo de piste op⛷⛷

Gerda Hensen | 17-11-2022 - 13:01

Ate N

Heerlijk Gerda, zo mooi daar op de Seiser Alm. Fantastische plek om te overnachten, zelf ook nog even naar gekeken maar alles leek vol. Jouw laatste 2 á 3 dagen overlappen die van mij dus we moeten beiden maar duimen voor goede sneeuw die periode, al komt dat vast wel goed🤞🌨

Ate N | 17-11-2022 - 15:08

Gerda Hensen

De Italianen zijn ware meesters in het prepareren van pistes. Ook als er heel weinig sneeuw ligt. We hebben altijd prima kunnen skiën. Belangrijkste is dat het onder nul moet zijn🤞

Gerda Hensen | 17-11-2022 - 15:54

J K

Zin in de prachtige beelden die dit gaat opleveren!

J K | 17-11-2022 - 10:29

Wildspitze Fügen

Wij gaan met kerst naar colfosco dus laat die 30cm maar komen

Wildspitze Fügen | 17-11-2022 - 11:10

Bert de Haan

Prima berichten. Komende woensdag naar Ischgl. Opening. Van 10 t/m 18 december naar San Cassiano, Dolomieten.

Bert de Haan | 17-11-2022 - 11:15

Michael Gerritsjans

Hallo Bert, zou je een verslagje en/of wat foto's willen plaatsen? Ik ben zeer benieuwd hoe het daar is en hoeveel er open is. Wij overwegen daar beging december naartoe te gaan.
Veel plezier!!!

Michael Gerritsjans | 17-11-2022 - 14:59

Michael Gerritsjans

begin

Michael Gerritsjans | 17-11-2022 - 15:00

Bastiaan

Pfwoah, gaat het eindelijk een beetje beginnen? Dit heeft wel eng lang geduurd hoor… Zeker na het hoopvolle begin in oktober. Naja, laten we hopen dat dit voorlopig flink doorzet!

Bastiaan | 17-11-2022 - 11:15

marc van de poel

Gaat helemaal goed komen, Bastiaan.
Een oud Chinees spreekwoord zegt : Elke winter sneeuwt het.

marc van de poel | 17-11-2022 - 13:20

Michael Gerritsjans

...en die Chinezen zijn wijze mensen!

Michael Gerritsjans | 17-11-2022 - 15:00

Sjaak W

😑🤣🤣

Sjaak W | 17-11-2022 - 20:54

Dennis Arabba ⛷️

Mooie berichten voor eind November 🌨

Dennis Arabba ⛷️ | 17-11-2022 - 11:20

Henk Jongkind

Mooie berichten om te lezen. Zeer benieuwd hoe de skiomstandigheden zullen zijn volgende week in Hintertux.

Henk Jongkind | 17-11-2022 - 12:07

Ruud S.

Hallo Lander, het weerbericht ziet er hoopvol uit. In januari weer 2 weken naar val Gardena, ik kan niet wachten. Altijd voldoende sneeuw (op de pistes) en heerlijk lange tochten maken.

Ruud S. | 17-11-2022 - 12:31

marc van de poel

Speciaal voor J.R., webcambeeld van het skigebied Orzival, boven Grimentz.

Foto bij weerbericht reactie 108475

marc van de poel | 17-11-2022 - 13:17

Seb Verhoef

Wij gaan in maart naar Canazei. Voor het eerst naar Italië voor mij. Ben benieuwd!

Seb Verhoef | 17-11-2022 - 13:21

Fred Hendrikse

Vanaf 2 december zijn wij weer het gehele winterseizoen in het Gasteinertal. Ik werk als masseur in Hotel Sonngastein in Bad Gastein.
En de pistes in Gastein zijn super !!!

Fred Hendrikse | 17-11-2022 - 13:28

marc van de poel

En deze is voor Steph, De zetellift vanuit Sauze D'Oulx komt boven op de top van de Fraiteve.

Foto bij weerbericht reactie 108480

marc van de poel | 17-11-2022 - 13:29

Frank  Skifan Dolomiti

Op de vraag "Wie gaat er naar de Dolomieten?": Wij gaan op 19 dec. voor 3 weken naar San Cassiano (Alta Badia), met caravan. Waarschijnlijk met Carnaval ook voor tenminste 2 weken. Bevalt ons goed daar. Ga dit jaar proberen naar Cortina d'Ampezzo te skiën (en terug), met busje naar Lagazuoi en van daar verder. Ook de Seceda staat op het programma. Mooi gebied. Afgelopen Carnaval niet echt druk. Veel zonuren gehad.

Frank Skifan Dolomiti | 17-11-2022 - 13:45

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

De neerslag voor de komende 24u is wat actiever geworden. In de NW-staugebieden is zomaar 30-40 cm mogelijk. Sneeuwgrens zakkend van 2000 -> 1300 m

Foto bij weerbericht reactie 108484

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-11-2022 - 13:57

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Het Franse Arome berekent ongeveer dezelfde hoeveelheden

Foto bij weerbericht reactie 108485

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-11-2022 - 13:58

Joeri Snowboard

Lander leuk z’n update tussen door ga zo door. Maar is het een idee om dat onderaan het weer bericht te plaatsen dan onderaan met update ….. tijdstip. En dan je plaatsjes en verhaaltje. Zat eerst daar te zoeken maar blijkt onderaan de reacties te staan.

Maar ga zo door

Joeri Snowboard | 17-11-2022 - 16:20

Annemie B

Hoi Lander, profiteert Portes du Soleil hier ook van?

Annemie B | 17-11-2022 - 18:26

Harry Verduin

die zitten op de eerste rij Annemie !

Harry Verduin | 17-11-2022 - 19:51

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

NW inderdaad :) Volop in de vuurlinie

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-11-2022 - 21:08

Katrien DG

Wij gaan met Nieuwjaar naar Alba Di Penia (Canazei). Voor het eerst daar in die regio. Ik kijk er zo hard naar uit. Dus een dik pak sneeuw zou perfect zijn!

Katrien DG | 17-11-2022 - 16:18

🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹

Kom er al 12 jaar, één van de betere zoniet beste skigebieden van de ganse Alpen (Sella Ronda - Dolomieten)! Prachtig enorm groot skigebied, perfect geprepareerde pistes, meestal heel veel zon, lekker eten en drinken, mooie hotels en daarenboven kan je daar nog lekker eten tegen lage prijzen!

🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹 | 17-11-2022 - 16:22

Arjan H

Yeahhhh!!!

Arjan H | 17-11-2022 - 16:19

🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹

Fantastisch nieuws dit!

🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹 | 17-11-2022 - 16:20

Gert-Jan C.

Eerste keer dat ik hier terug kom sinds het laatste weerbericht vorig seizoen, geen idee hoelang jullie al terug bezig zijn maar ik moest er spontaan aan denken en wordt niet teleurgesteld! :)

Gert-Jan C. | 17-11-2022 - 16:23

Sneeuwhoogte.nl

Welkom terug! Wij zijn al in september begonnen ;)

Sneeuwhoogte.nl | 17-11-2022 - 16:40

Joke Kamm

14 januari Plan de Gralba, Dolomieten we hebben er nu al zin in.

Joke Kamm | 17-11-2022 - 18:11

PETER.  Altabadia.

Nou nou als ik alle berichten zo lees gaan er heel wat mensen naar de Dolomieten waaronder ook wij zelf ha ha : 👍 het kon wel eens druk worden op de prachtige en goed geprepareerde pistes van de Dolomieten, wij zijn al op veel pistes in verschillende skigebieden geweest , maar dolo’s hebben ons ski ⛷️ hart gestolen het is fantastisch daar . 👉🌨🌨🏔⛷️👍

PETER. Altabadia. | 17-11-2022 - 18:37

Michel Ski  Fantastic

Met alle Dolomieten gangers van deze app kunnen we een hotel vullen❄️❄️ Samen met mijn vader 2e week van januari naar Val Gardena, laat maar komen die snow dump ⛷&🏂

Michel Ski Fantastic | 17-11-2022 - 18:49

Anita ❤ snow

Ook wij gaan naar de Dolo's, Seiseralm om precies te zijn! Aangestoken door een aantal fanatieke fans hier, en omdat we er 2 jaar geleden in de zomer waren dus nieuwsgierig naar de winter omstandigheden waren. Wel pas half maart. Eerst naar Flachau, pfff wat een luxe ...🙊

Anita ❤ snow | 17-11-2022 - 19:20

Robert W

Fijn dat er nu een bak sneeuw gaat vallen. Dit jaar niet naar Val Gardena ( 3 winters geweest).Gaan wel veel mensen nu naar toe als ik al die reacties lees.
Deze winter gaan we naar Avoriaz samen met de Kids.
Lander , onder welk deel van de Alpen valt Port du Soleil . ( Noord/West????)

Robert W | 17-11-2022 - 20:10

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Noordwest :)

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-11-2022 - 21:07

Robert W

Lander bedankt voor de snelle reactie.

Robert W | 18-11-2022 - 18:40

Gijs van der Plas

Foto bij weerbericht reactie 108511

Gijs van der Plas | 17-11-2022 - 20:55

Gijs van der Plas

Het is begonnen 🙂🙂

Gijs van der Plas | 17-11-2022 - 20:55

 Sneeuwhoogte.nl | Lander

Yihahh!

Sneeuwhoogte.nl | Lander | 17-11-2022 - 21:07

Arjen Ortler

Vak Gardena gebied is top en prachtig! Wij gaan naar sulden in Italië ook en qua start hoogte op 1900 en zonuren ook fantastisch. Eten behoeft geen betoog, kortom Italië is heerlijk.

Arjen Ortler | 17-11-2022 - 22:47

Sigrid Ribbers

Idd Arjen.. het is daar top! Hoop er snel nogeens naar toe te gaan. De laatste x was in de zomer.. ook een aanrader..

Sigrid Ribbers | 18-11-2022 - 09:46

Carl Bosmans

Foto bij weerbericht reactie 108519

Carl Bosmans | 18-11-2022 - 07:45

Carl Bosmans

Winterberg volle bak sneeuw aan het produceren. Winter is coming

Carl Bosmans | 18-11-2022 - 07:45

bechir memmi

Dag Lander, ik vertrek 29 november naar hintertux. Zijn er skigebieden buiten de gletsjer die ook open zullen zijn in de buurt daar? Alvast bedankt voor je vooruitzichten inzake sneeuw. Kan niet wachten om op mijn snowboard te staan

bechir memmi | 18-11-2022 - 07:50

naar boven

Reageren

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.